Sunja dostojanstveno i svečano proslavila Dan branitelja

Ispis
Kreirano Petak, 28 Srpanj 2017

image003U organizaciji UHDDR i HVIDR-e općine Sunja, pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije i župana Ive Žinića, Općine Sunja i općinskog načelnika Grge Dragičevića, 27. srpnja po prvi put branitelji Sunje su se okupili i nizom svečanih i kulturnih događanja obilježili svoj Dan branitelja.
Cjelodnevna manifestacija započela je u jutarnjim satima natjecanjem u ribolovu, „14. kup hrvatskih branitelja Sunje“, a tijekom dana nastavljeno „16. turnirom u šahu i belotu“.

U poslijepodnevnim satima kod Središnjeg križa na groblju u Sunji održana je komemoracija poginulim braniteljima i civilnim žrtvama i položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Prigodnu molitvu predvodio je fra Silvio Šćepanović, župni vikar u Hrvatskoj Kostajnici.

Vijence su položili i svijeće zapalili:

 • članovi obitelji poginulih i nestalih branitelja,
 • izaslanik potpredsjednika vlade, g. Damira Krstičevića, i načelnika Glavnog stožera OS RH, g. Mirka Šundova , brigadir Predrag Krapljan,
 • izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije koje je predvodio Župan Ivo Žinić i njegov zamjenik Ivan Celjak, sa saborskom zastupnicom Željkom Josić.
 • Grad Novska – predsjednik Gradskog vijeća g. Ivica Vulić
 • Grad Petrinja, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata g. Darko Dumbović
 • Općina Sunja, općinski načelnik Grga Dragičević, predsjednik Općinskog vijeća Dalibor Medved, Ivica Kozarić
 • UHDDR , općine Sunja
 • HVIDR , općine Sunja
 • gradonačelnik H. Kostajnice g. Dalibor Bišćan
 • zamjenik načelnika PP Sunja Vlatko Vrbanac
 • HVIDRA Velika Gorica
 • HVIDRA Komarevo
 • HVIDRA Petrinja
 • Udruga Veterana Domovinskog rata Gardijske brigade Grom, i predsjednik zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šušak SMŽ, g. Kruno Cavrić
 • izaslanstvo ratnih zapovjednika obrane Sunja
 • predstavnice udruge Hrvatska žena Sunja
 • predstavnici sportskih udruga s područja općine Sunja

Na prostoru parka ispred općine Sunja pripadnici gardijske brigade Tigrovi prikazali su dio suvremene vojne opreme i naoružanja, a najviše pozornosti plijenilo je oklopno transportno vozilo Patria.
Na otvorenoj pozornici u parku ispred općine u Sunji, okupljenim braniteljima i brojnim građanima pozdravne riječi i čestitke u ime organizatora uputio je g. Ivica Mikulić, koji se u nadahnutom obraćanju prisjetio vremena stvaranja braniteljskih postrojbi i svih žrtava i patnji hrvatskoga puka Sunje u vrijeme domovinskog rata do oslobodilačke akcije Oluja.

U ime, općinskog načelnika općine Sunja Grge Dragičevića, kao pokrovitelja, obratio se zamjenik općinskog načelnika g. Ivica Kozarić, koji je pozdravio sve nazočne i čestitao Dan branitelja.

U svome obraćanju, župan Sisačko-moslavačke županije g. Ivo Žinić, istaknuo je kako je slobodarska Sunja u Domovinskom ratu za slobodu dala velike žrtve, koje ne smijemo zaboraviti jer obranom Sunje obranjen je Grad Sisak i Grad Zagreb.

U spomen na herojsku žrtvu branitelja Sunje, gospodin Župan, istaknuo je nadu da će se obilježavanje Dana branitelja Sunje nastaviti i u narednim godinama, a mladima poručio da ostanu na ovim prostorima i svi zajedno gradimo bolju i sigurniju budućnost jer je Sunja obranjena zajedno s narodom koji je ostao uz svoje branitelje.

Izaslanik Potpredsjednika vlade, g. Damira Krstičevića, i načelnika Glavnog stožera OS RH, g. Mirka Šundova , brigadir Predrag Krapljan, u svome obraćanju prisjetio se povijesti stvaranja oružanih snaga, koje su svoju snagu i izdržljivost najbolje pokazale na jedinom slobodnom prostoru na desnoj obali rijeke Save od Siska do Orašja, gdje je jedini pravac opskrbe i veza sa svijetom bila skela na rijeci Savi. Okupljenim braniteljima i svim žiteljima Sunje čestitao je Dan branitelja.

U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su KUD “Seljačka sloga” Bobovac, KUD “Seljačka sloga” Greda Sunjska, KUD “Slovinci” i KUD “Sunjanka”, uz dobru hranu, pjesmu i ples nastavljeno je druženje ratnih prijatelja i velikog broja gostiju i prijatelja Sunje, a dodatnom raspoloženju, doprinio je nastup Slavonskih lola, uz čije pjesme se družilo do iza ponoći.

Kako je zaključio općinski načelnik Grge Dragičević „Sunja je pokazala zajedništvo u ratu i poštovanje svojim braniteljima u miru, a ovakav način zahvalnosti i obilježavanje Dana branitelja trebamo nastaviti i u svim narednim godinama“.

OPĆINA SUNJA
Trg kralja Tomislava 3 P.P. 1
44210 Sunja
MB: 2624583
OIB: 42109890167
ŽR: 2407000-1842600001

telefon
+ 385 (0)44 833-011
fax:
+ 385 (0)44 833-468
Komunalac Sunja d.o.o.
+ 385 (0)44 833-666

 

Copyright 2013. Sluzbene internetske stranice Opcine Sunja www.sunja.hr Sva prava pridrzana Joomla 1.7 templates - Joomla template maker. Izrada i odrzavanje: BIT centar d.o.o.